Saturday, February 8, 2014

Impian : 5 dan 10 Tahun akan Datang!!!

Assalamualaikum..
Alhamdulilah..
masih diberi nafas dan kesihatan yg baik untuk melalui hari2 mendatang...

Setiap org mempunyai impian..
setiap orang mempunyai matlamat dan visi kehidupan..
ada yg jangka panjang..
ada yang jangka pendek...
bukan angan2 mat jenin..
tapi impian yg perlu diraih untk mendapat keredhaanNYA..

"Butterfly terbanglah tinggi..
setinggi anganku..
untuk meraihmu"


Baru2 nie, saya terlibat dgn prgrm bhasa anjuran universiti sendiri..
pgrm bhasa arab n bhse ingeris..
Alhamdulilah berjalan dgn lancar..

tup..tupp...tuppppp...
seorg lect bertanya apa yg awk akn jadi pada 5 tahun akan datang???

ayah lect saya berpesan :
 "kalau siapa tak ada matlamat untk 5 tahun akn dtg..seolah2 diri dia gelap..mati...

zupp...zuppp..
ok!! tersentap!!
terus ambil pen dan kertas..
merangka pelan tindakan untuk 5 dan 10 tahun akan dtg dlm kehidupan..
walaupun kita tak tahu ajal kita..
tapi persediaan itu perlu ade dlm diri..

inilah hasilnya setelah dicorak..dilukis..

Impian 1 : Seorang GURU/ USTAZAH..disamping itu part time job untuk penulis novel islamik..
siapa sangka kan..mungkin blog nie adalah satu medan dakwah untk saya menulis dan memberi kebaikan pada masyarakat..insyaallah..

"kalau dulu kita di bangku murid 
hari ini kita di bangku guru" 
"kalau dulu kita dgr masalah yang berlaku,
hari ini kita menjadi org yg menyelesaikan masalah"




Impian 2 : Mempunyai keluarga bhagia...
setiap perempuan ingin berkahwin..ade keluarga..ade anak..ade suami..
begitu juga dgn saya..tapi kita tak tahu jodoh itu dtg bila..jadi persiapan diri itu sgt pntg..sebelum itu saya mesti menjadi ANAK YANG SOLEHAH untuk ma dan ayah.. then, ISTERI SAKINAH untuk suaminya..


"memperoleh zuriat yang soleh dan solehah bukanlah selepas kelahirannya, tetapi bermula ketika pencarian ibunya..saya inginkn suami yg setia, soleh dan Suami yg menyayangi dan mencintai isterinya"

"Rumah adalah medan dakwah untuk para ulama menerokai ilmu Allah"
"Rumah yang penuh dengan ketenangan bukan tmpt melepaskan geram"
"Tugas mendidik kualiti keluarga, bukannya memuaskn nafsu semata2"

Impian 3 : Mempunyai Master dan PHD sebelum berumur 30 tahun..
saya mesti mencintai ilmu Allah sepenuhnya..

"I miss to become a student. The ukhwah. The study group. The tutorial class. The kuliah class. The all things. Seriously, study lebih susah dari kerja tapi kerja lebih stress. And time study lah antara saat yg paling ohsem dlm life sesorg. So anybody yg masih bergelar student. Teruskanlah berjuang demi agama. Bila jatuh cepat cepat bangun. Suatu saat nanti anda pasti akan rindu saat itu"



Impian 4: Menunaikan haji dan umrah bersama2 keluarga..bawa ma dan ayah mengerjakan haji..insyaallah..


Impian 5 : Menpunyai wardrobe collection, pakaian muslimah..set tudung labuh..baju kurung..jubah..tshirt muslimah..Biar semua wanita2 dekat luar sana mencintai pakaian yg muslimah. dan sentiasa menutup aurat dgn sopan..




"Tak salah berfesyen, asalkan pandai menjaga batasan auratnya" dengan tertutup menampakkan diri kita mahal"

"Jangan bangga berpakaian mahal namun membuatkan kita nampak murah. Lebih baik berpakaian murah tapi membuatkan kita nampak mahal"

"be open to change. You’re not perfect. You don’t know everything. There’s always something new to learn. Something new to improve"

kita tidak mampu untuk kembali ke 10 tahun yg sudah berlalu, TETAPI kita mampu bersungguh-sungguh pada hari ini untuk menjadi diri kita sendiri pada 10 tahun yg akan datang..insyaallah..
mungkin tak semua impian dapat kita kecapi..tapi sekurg2nya kita ade matlamat hidup yg jelas dan ade sikit2 tempias untuk kita mengapainya..hajat doa kalian buat saya..aminnn.. :-D

"Mujahidah itu pahit.
Penghijarahan itu sakit.
Kerana syurga itu mahal"

wsalam..

p/s : welcome new semester 2..hajat doa kalian sangat saya dambakan..aminn..;)
bila la blog nie akn diupdate lgi agaknya..hehe..






1 comment:

Unknown said...

ayat ayat ini sungguh sedap dari yang lain....tak pernah aku lihat ayat ayat seperti ini