Saturday, January 12, 2013

Pemimpin + Amanah & Tanggungjawab~~

Assalamualiakum..
Apa khbar semua??sihat..moge sihat hendaknya..

sebelum terlewat..izinkn sya untk mgucapkan "SELAMAT TAHUN BARU  2013" MOGA AMALAN DAN ILMU KITA MAKIN BERTAMBAH DARI SEHARI KE SEHARI..INSYAALLAH..AMIN..

Ok..sekian lme xupdate blog..maafla..krna sibuk dgn urusan bekerja skng..;)

arini sya nk bercerita tntg...

Pemimpin + Amanah & Tanggungjawab..;)

soft skills itu tiada dalam silibus, kita yang perlu mencari dan belajar dari setiap kesilapan..belajar
 dari pengalaman org dan diri sndiri..yg tidak boleh di beli di mini market mana2..;)

tahniah dan takziah, itulah antara ucapan yang diterima pada awalnya

'' Memang anda semua ni tidak diberi gaji untuk semua kerja ni.. malah topup dan bahan2 untuk diphotostate pun guna duit sendiri..namun percayalah dengan balasan yang baik daripada Allah..
 Amanah itu perlu di jaga dgn rapi '' 

bila sampai kerja gila datang pada diri kita, mula lah buat uji kaji bahan tanpa di kawal

nak uji tahap paling maksimum kekuatan jasmani..emosi..rohani..intelek dan sosial diri masing2..
serta ketebalan dinding perut dari pagi hingga petang sibuk terkejar kelas dan kuliah..
lepas maghrib bersiap untuk 24 jam meeting tanpa mengenal erti makan.
masa mesti dijaga dengan baik
pernah saya terlambat ke perhimpunan, kelas,kuliah dan meeting..
habis di tegur...bagaimana orang nak ikut
sedangkan diri kita sendiri lambat ke program
asif jiddan...

Sejak itu saya berubah untuk memahami keadaan sekeliling..mbntu shbt2 yg memerlukn pertolongan kita..mendidik hati agr sntse sabar dgn tindakn manusia..sntse hadir kn diri 10 minit awal daripda mase yg ditetapkn..myelesaikn msalah dgn memperuntukkan masa dan diri dalam musyawarah..sya belajar hormat masyarakat sekeliling..cakna dengan masalah dan persekitaran mereka..kerana ialah AMANAH ALLAH..buat diri ini..yg akan dihisab di akhirat...;) 

Umat Akhir Zaman Tiada Yg Sempurna..Saya BUKAN MAKSUM..usahlah mendabik dada mengatakn saya pemimpin..saya sangat sempurna dan benar sentiasa..

Jadilah Pemimpin yg Adil..bukan mudah mengalas tggungjwb sbgai pmimpin..nak2 lgi urusan2 kerja yg byk..yg perlu diuruskn..pelajaran..asigment..exam...keadaan ank2 buah disekeliling..yg kne sntse diambil berat..hingakn terlupa kerja yg sedikit2..walaupon nmpk remeh temeh..tpi di mata insan ia sgt bermanfaat..hinggakn kdng2 waktu senja yg berbaki buat keluarga trcinta..bohong kalau kite kata tidak pernah kenal erti penat lelah...kdng2 menangis keletihan..kita sedaya upaya berusaha mantapkan kerja dan bersengkang mata menguruskan macam-macam..namun, ada segelintir yang tidak ambil peduli usaha kita. mungkin kalian tidak pernah meletakkan diri kalian di tempat kami..Andai kalian di beri 1 ari untk mjdi pmimpin..anda akn mrase mcmane pemimpin tersebut rase..fahamilah..bukan jawatan yang di sandang..bukanlah sekadar memakai blazer pada setiap Perhimpunan sekolah, bukan juga sekadar memegang file jawatan masing-masing, buku Rancangan Pengajaran Harian. bukan juga sekadar gambar di dalam carta organisasi..bukan jua 24jam meeting..namun ia adalah Amanah Allah..pemimpin memerlukn sokongan yg mbina dri anda..bukan kate2 yg mjatuhkn..jadi bantulah pemimpin untk bngun..apalah faedahnya menuding jari, mengumpat dan bergosip dibelakang???...pemimpin kalian bkn mksum..mereka memerlukn tnjuk ajar juga..mereka memerlukn doa kalian juga..mohonlah memahami tugasan mereka..same2 mbngun untk islam..;)

Jadi kami memerlukn doa dan sokongan daripada anda..anda..anda dan anda2 sekalian...:)

salam..;)






No comments: